top of page

Foto's door: Floris de Vries

'The Horror of the Slaughterhouse' @ Expoplu, Nijmegen

Expoplu Experiment: Gijsje Heemskerk & Chantal van Lieshout. 

Curated by: Fenne Saedt

26.10.2018 - 18.11.2018


Expoplu Experiment is een duo tentoonstelling met twee jonge talenten die gedurende een werkperiode de tentoonstellingsruimte van Expoplu transformeren tot een levendig atelier. Een experiment waarin ontmoeting, samenwerking, en het uitwisselen van elkaars materialen en manier van werken centraal staat. Kunstenaars Chantal van Lieshout en Gijsje Heemskerk gingen het experiment aan en kregen de vrije hand om (gezamenlijk) nieuw werk te maken. 

Gijsje Heemskerk maakt schilderijen, tekeningen, kleine sculpturen, audio en performances. Binnen haar kunst is ze opzoek naar het speelse, het alledaagse en probeert ze een taal aan te nemen die verwijst naar de folklore, outsider art, stripboeken en kindertekeningen. 
Karakters die vaak voorkomen binnen haar werk zijn ‘de grylan’ en ‘de harlekijn’ of figuren uit sprookjes. Deze karakters fungeren enerzijds als op zichzelf staande personages en anderzijds als metaforen. Zo lijken sprookjes doorgaans bedoeld te zijn voor kinderen en prikkelen de fantasie, maar ze zijn ook sinister, moralistisch en luguber. 

Chantal van Lieshout is gefascineerd door
insecten, bierviltjes, hoge gebouwen, verstandskiezen, knipperende lantaarnpalen en organismen uit de microkosmos.
Met haar sculpturen probeert Chantal grip te krijgen op de werkelijkheidsdimensies waar dingen zich in bevinden. Door gebruik te maken van haar persoonlijke ervaringen zoals het water geven van haar wandelende takken of de onmogelijkheid tot communicatie met de huisstofmijt in haar matras, weet Chantal grote, transcendentale onderwerpen makkelijk om te zetten naar het meer begrijpbare.

42962252_10156889082331518_6701211642568

Design door: Bastiaan Kuijt

IMG-25.jpg
IMG-51.jpg
IMG-56.jpg
IMG-50.jpg
IMG-71.jpg
IMG-59.jpg
bottom of page